četrtek, 22. januar 2009

Rdeeeeče!

Drage moje.
Hvala za vse namige, kako izboljšati kri.
Pa sem stopila v akcijo - kupila sem gomolje rdeče pese.

S keramičnim lupilcem in nožem gre hitro.

Iz šestih gomoljev nastale toliko soka ...
Zraven je kozarec s sokom lucerne (stisnila sem ga iz kalčkov dveh "nadstropij" kalilnika)

Poleg klasičnega pomarančnega sem naredila poletni sok - iz zamznjenega rdečega ribeza.
Letos bom naša grmička še bolj pridno obirala in plodove zaščitila pred pticami.

Da ne pozabim - kupila sem tudi suhe marelice, tiste slastne, nepožvepljane!
No ja, pa na zdravje :)

1 komentar:

sas pravi ...

Ojla! Še moj pisker glede železa ... Absorpcijo izboljšaš z zaužitjem velike količine vitamina C (sokovi ali malo limone) pri vsakem obroku. Železo iz mesa se bolje absorbira kot ž. iz rastlinskih virov, zato je treba slednjega pojesti več za enak učinek. Največ ž. je v mesu (govedina, ribe) in stročnicah (soja, leča), tudi v polnozrnatih žitih, jedilni čokoladi.
Pozorna pa moraš biti še na snovi, ki zmanjšujejo vsrkavanje železa v telo - da jih ne uživaš hkrati s 'koristnim' obrokom, ampak vsaj kako uro kasneje (kava, pravi čaj, mleko, oreščki). Če z obrokom zaužiješ zadostno količino C vitamina (in A, B2, ki pospešujejo vsrkavanje ž. v črevesju), pa se kljub kavi ipd. nekaj železa vsrka.
Še to. Menda ni dobro meriti feritin na dan, ko smo že bili telesno aktivni (jutranji tek), ker je koncentracija lahko do 30 % višja, kot je v resnici.
Dober tek in lp, S