ponedeljek, 27. julij 2009

Ančica je kooončno nevesta!

Zadnjič ste me spraševali, kdaj zacveti enakolistna zvončnica.
Ja, kar malce potrpljenja je treba, da se odprejo beli cvetovi.

V knjigi Sto sezonskih rastlin pa lahko preberete:

Zvončnica

Campanula sp.

Rod šteje preko 300 vrst, številne gojimo tudi v naših vrtovih. Enakolistna zvončnica Campanula isophylla se kot modro cvetoča blazinasta trajnica divje razrašča po gorovjih ob Sredozemskem morju, pri nas pa sodi med najstarejše cvetoče okrasne rastline. Te so včasih najlepše prezimile na notranjih okenskih policah starih kmečkih hiš.

V Beli krajini je bila zvončnica pogost oltarni okras, odtod ime - »medmašnica«. Cenjena je predvsem belocvetna sorta 'Alba', ki jo na Štajerskem imenujejo »bela nevesta«, modro zvončnico pa »ženin«. Za razliko od novejših sort ima ta volnato dlakave liste. Nekaj posebnega je sorta 'Mayi', ki jo krasijo pisani listi.

Zvončnico razmnožujemo s potaknjenci, stare rastline lahko ohranjamo več let.

Med prezimovanjem, pri temperaturi le malo nad lediščem, zalivamo bolj poredko.

V okrasne namene gojimo tudi sorte piramidaste zvončnice Campanula pyramidalis. V drugem letu razvijejo več kot meter visoko cvetno steblo z množico belih ali modrih zvončastih cvetov. Izčrpane rastline po končanem cvetenju zavržemo.

Mesto sajenja

Enakolistna zvončnica najlepše uspeva na severnih in vzhodnih legah, prenese tudi sonce. Sadimo jo v obešanke in korita, običajno med fuksije, viseče nageljne in vodenke. To je rastlina, ki nikakor ne sme manjkati na starih, kmečkih hišah.

Oskrba

Ob redni oskrbi z zvončnico ne bo težav. Rastlina je zdrava, brez bolezni in škodljivcev. Priporočljivo je redno odstranjevanje porjavelih odcvetelih cvetov.

Zanimivost

Zakaj enakolistno zvončnico imenujemo »ančica«?

V času, ko goduje sveta Ana, to je 24. julija, je vsa odeta v belo. Odtod tudi drugo domače ime »nevestica«.

Vrtnarji se ji ne posvečajo radi, saj je težko prodati rastlino, ki je sredi maja še brez popkov in cvetov. To je biser za potrpežljive poznavalce.


2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Ruth,

hvala vam za odgovor. Moja ančica je tudi pred 10 dnevi postala bela nevestica. Sem zelo ponosna na svojo belo rožico in upam, da mi bo dolgo cvetela.

LP iz Vrhnike

Unknown pravi ...

Kje ste jo kupila