četrtek, 21. avgust 2008

Poletna razvajanja

Pred dnevi, ko sem v Nedelu v Odprti kuhinji, prebirala Ljubino zgodbo, sem razmišljala o prehranjevalnih navadah naše družine.
Tudi pri nas kuhamo in jemo preproste, če se le da - hitro pripravljene jedi. In to ne glede na to, kdo se spravi za štedilnik.

Cenimo domač kruhek, četudi je običajno spečen kar v kruhomatu. A vedno sami zmeljemo moko. Zadnjič sem kruh naredila iz mešanice kamuta, koruze, rži in rdečega riža.

Pia je zadnjič naredila nekakšne mlince ...

Pri peki se je na veliko zabavala!

Sicer pa dan pričnemo s sokom. Na višku poletja je rdeče obarvan.

Paradižnik je tako dozorel, da iztisnjen sok po sladkosti spominja na sadnega.

Klasični mlečni jedi - ovsenim, rženim kosmičem, ajdovi, proseni in kamutovi kaši, rdečemu rižu ter koruznim in ajdovim žgancem, dodajam osvežujoč jogurtov napitek.

Sestavine: breskve, banane, rženi kalčki, jogurt, malce skute, oluščena konopljina semena.
Vam povem, dobro ohlajena zmes zvabi nasmeh na usta ...

Jutranje variacije na zmiksano breskovo temo - z jogurtom in brez.
Z dodatek jabolk, sončnic ter lucerninih kalčkov.

In ko na hrano posije prvo sonce, je to pravo darilo, kajne.

Priprava kosila ni v moji domeni, a ko me že doleti, naredim vse skupaj zelo na hitro.

Mihu zelo teknejo pečene bučke s čebulo, jajci in tuno.

Raje se veliko bolj potrudi ...

Pred davnimi leti je svoje prve kuharske korake naredil s pripravo kitajskih jedi.
Tudi ta teden smo uživali ob piščančjem curryu, cvetači in rižu.


Pa ob pečeni tuni s širokimi rezanci ...

Ko sem zadnjič pozno zvečer prišla iz hribov, me je doma čakal takle zelenjavni krožnik.

K sreči zelo rad kuha tudi Jan. Z Nežo sta v listnato testo zavila ajdovo kašo in špinačo.

Včeraj je Pia pisala recepte jedi, ki jih bosta z Mihom pripravljala v Ljubljani.
Ni pozabila na hit letošnjega poletja - to so kamutovi svaljki s skuto.
Enkrat smo jih prelili z breskovo kašo ...

Drugič si jih je Pia zaželela še z jabolčno čežano.

Potem so tu sladice.
V skrinji imamo veliko zmrznjenih banan in ostalega sadja.
Polžasti ožemalnik sadja je res enkraten, saj iz njega prileze odličen sladoled.

Da ne pozabim na mlado koruzo. Tekne kuhana, pečena ...

O šopkih, ki morajo krasiti mizo, da jed bolj tekne, pa kdaj drugič.

2 komentarja:

  1. Zanima me mlin za mletje žita, kje ga je možno nabaviti, ker vse izgleda tako super in domače!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nam je mlin preskrbela Mateja.
    Njena telefonska je 031 778 096.

    OdgovoriIzbriši