četrtek, 28. avgust 2008

Darilo Narave

Imate na vrtu ribnik?
Ste že doživeli preobrazbo kačjega pastirja?
Prav zanima me, kolikokrat se je pred vašimi očmi odvrtela zgodba, stara milijone let.
Meni se je zgodilo le trikrat in povem vam, tisti dan je bil prazničen.

Vrt družine Bajsič smo uredili letošnjo pomlad.
29. april

25. maj

Ribnik je hitro postal srčika vrta vseh družinskih članov.
21. julij

Nataša je izjemno pozorna opazovalka dogajanja na vrtu. 20. avgusta je uživala ob preobrazbi modro zele deve (Aeshna cyanea). Tu je nekaj njenih slik ...






Ivan Esenko v knjigi Vrtna mlaka pravi:
Zgodba kačjih pastirjev je dolga 300 milijonov let, zato so ti barviti zračni akrobati v svetu žuželk pravi živi fosili. Od ostalih žuželk se ločijo tudi po nepopolni preobrazbi, kar pomeni, da se odrasli osebek razvije iz ličinke brez vmesnega stadija bube. Večino življenja, tudi po nekaj let, preživijo kot ličinke v vodi, kjer plenijo med vodnimi živalmi od ličink mladoletnic do paglavcev in majhnih ribic. Svoje roparsko življenje iz vode prenesejo tudi v zrak, ko kasneje kot kačji pastirji plenijo med žuželkami.
Med ljudmi pogosto zbujajo mešanico občudovanja in bojazni, posebno večji, raznokrili kačji pastirji delujejo precej robustno, celo napadalno. Ne bojte se jih, kljub plenilski naravi človeku niso prav nič nevarni, zato si vzemite čas in jih ob toploh sončnih dnevih občudujte v njihovih zračnih vragolijah. S kačami nimajo prav nobene zveze in nihče ne ve, od kod jim to ime, ki je zgrešeno in pogosto škodi pojmovanju teh prelestnih živali."

Dodajam še nekaj čisto svežih slikc ...
28. avgust

Z veseljem pa pričakujem fotke vašega spremljanja preobrazbe kačjih pastirjev!!!

Ni komentarjev: