Že nekaj časa, skoraj vsak dan, v naši kuhinji ropota Hawo.
Mama Slavka je pred nedavnim kupila nov mlin Oktagon 1 in je zelooo zadovoljna!
Zakaj potrebujem mlin?
Meljem žito za peko kruha, koruzo za žgance in polento, ajdovo kašo za žgance in rdeči riž za puding. Najbolj pogosto je v mlinu kamut, saj je vsestransko uporaben. Včasih ga zmeljem na fino, drugič na grobo ...
Tu je nekaj fotk jedi, ki nastanejo s pomočjo tega nepogrešljivega Ropotavca.
Zanimivo - pri mletju ajdove kaše, ki je temna in ne kali, se mlin prav glasno "muči", svetla kaša pa čisto tiho spolzi med kamni.
V zadnjem času sem "našturirala" kuhanje ajdovih žgancev. K temu me je vzpodbudil Jan. Vesela sem, da sem fantu lahko povedala točen recept :)
Rdeča koruza je darilo domače njive in pridnih rok mame Slavke in ata Jaka - ne vem, če jo je sploh mogoče kupit.
Žganci imajo prvinski okus ...
Zadnjič sem naredila neke vrste vlivancev iz kamutove moke.
Mihu sem dodala rozine in konopljo ...
Ejjj, dobro!!!
Včasih, ko nimam kruha in so moji mladi lačni takooooj, se spomnim na "šmorn".
Hitro zmeljem moko, zamesim testo, malce počakam, da se moka "napne" in že pečem.
S sončnicami, marmelado ...
Zadnje čase mi sladko ne diši, zato pa prisegam na kruh z veliiiiko kisle repe!
Torej - iskreno vam želim, da čimprej dobite (kupite) mlin na kamne - morda za naslednji rojstni dan.
...in tudi izgleda dobro!!
OdgovoriIzbrišiNjam, kakšne dobrote. Bomo tudi mi preiskusili. Že zadnjič pa sem vas hotela vprašati, ali kislo repo skuhate ali jeste kar surovo??? Hvala.
OdgovoriIzbrišiNjami!
OdgovoriIzbrišiTudi sama sem imela včasih mlin, ki je bil podoben tistemu, ki ga ima vaša mama. Svetovali so mi, naj v njem ne meljem ajde, temveč le žita. Zakaj tako, ne vem.
OdgovoriIzbrišiSicer pa - uživam v vaši domiselnosti, super in hvala za ideje!