sreda, 12. oktober 2011

4berry - vroča novost!

Kooončno je prišla tudi v naše kraje osupljiva novost na področju jagodičja. Predstavlja jo švicarska firma Lubera. V središču pozornosti je povsem preprosta rastlina, ki po izgledu rasti spominja na ribez. Za čudo pa cveti kot forzicija, dehti kot nageljček, rodi plodove, podobne josti, a brez, za marsikoga neprijetnega okusa po črnem ribezu in za nameček se jeseni obarva kot najbolj žlahten pahljačasti javor. Res neverjetno!
Ribes aureum, s sinoninom Ribes odoratum, se samoniklo razrašča v severni Ameriki. Švicarski strokovnjaki so po dobrem desetletju žlahtnjenja med nekaj tisoč sejančki selekcionirali najboljše in nastale so prve tri sorte nenavadne prerijske rastline. Nadeli so ji ime Vierbeeren®, Fourberries®. Zaradi zgoraj povedanega povsem upravičeno! Kaj pravite, kako bomo to jagodičje imenovali pri nas?
Na voljo so tri sorte: Black Pearl®, Black Jam® in Black Saphir®. Ta sadna vrsta je prava popestritev za naš vrt, saj plodovi dozorijo precej kasneje kot pri klasičnem rdečem, črnem in zlatem ribezu. Prvo sorto začnemo obirati sredi julija, drugo konec julija in tretjo na začetku avgusta. Plodovi dozorevajo postopoma, tako da sladkanje traja dva do tri tedne. Sorte se v rasti ne razlikujejo, saj vse razvijejo 120 do 150 cm visoke grme. Dehteči cvetovi se pojavijo sredi aprila, žareče, oranžno rdeče barve listov pa lahko pričakujemo konec septembra. 
Veselim se, da oberem prve plodove in se na lastna usta prepričam, če je okus črnih, svetlečih jagod res tako izvrsten, kot ga opisujejo žlahtnitelji. Priporočajo uživanje svežih, stisnjenih v sok, zamrznjenih ali predelanih v marmelado. Svetujejo, da nekaj plodov pustimo na grmu in pridelamo rozine, tako kot so delali že Indijanci. Pri nas, na sončni strani Alp, bo kaj takega mogoče le v vročem poletju in če bomo grme zavarovali pred pernatimi požrešneži.    


6 komentarjev:

mojchka pravi ...

Se jih lahko goji v loncih?

Anonimni pravi ...

Ena je že pri na sv zemlji.
Andrea

Anonimni pravi ...

Je za balkon?:-)
lp al1

Anonimni pravi ...

Kje se lahko kupijo sadike?

Sebi pravi ...

Jaz bi ga tudi imela! Jaz bi ga tudi imela! Če ga dam v lonec - bo prezimil zunaj?

RUTH pravi ...

S 4berry nimam izkušenj, a glede na to, da raste kot ribez, mislim, da je primeren za sajenje v sklede.
Te lahko postavite tudi na sončne balkone, zakaj pa ne - rastlina je dekorativna in obenem uporabna :)
Sadike imamo - kooončno tudi pri nas, v Podvinu.