sreda, 3. september 2008

Oaza v strnjenem naselju

Verjetno ste danes v prilogi Deloindom opazili članek s tem naslovom.
Morda se prav v teh dneh odločate za ureditev vrta ali vrtička.
Kar poglejte, kako hitro se pusta površina okolice doma lahko spremeni v pestro oazo, ki prekipeva od življenja.

Tu je še nekaj fotk razvoja vrta ...
Na spletu lahko preberete tudi besedilo članka.



























O čudežnemu pojavu kačjega pastirja sem na blogu že pisala.

Ivana Esenka sem povprašala, kako je mogoče, da se je preobrazba dogodila dobra dva meseca po ureditvi ribnika.

Takole pravi:

"Razvoj kačjih pastirjev poteka pod vodo, pri večini vrst nekaj let. Odrasli kačji pastirji, ki jih opazujemo ob toplih, ali še bolje vročih poletnih dnevih, živijo v tej obliki le nekaj tednov. V tem času poskrbijo za vrsto, seveda potem, ko spolno dozorijo. Že v podvodnem življenju - kot ličinke, živijo roparsko, tako kot pozneje odrasli osebki.

Modrozelena deva (Aeschna cyanea) spada med raznokrile kačje pastirje (Anisoptera) in predstavlja enega naših najbolj pogostih kačjih pastirjev. Naseljuje tudi urbana okolja, če se le najde kakšna voda, kjer bo poskrbel za naraščaj. Ker je občutljiv na kemizacijo okolja kot vsi kačji pastirji, ga ob onesnaženih, oziroma kemijsko tretiranih, sterilnih vodnih telesih ne bomo našli. Lahek je za opazovanje, od vseh vrst pa nam bo ravno ta uprizorila slikovite preobrazbe iz ličink v odrasle živali, kar bodo potrjevali levi (odvržene obleke ličink), katere bomo lahko opazovali na obvodnem rastlinju.

Seveda se v novem vodnem vrtu prvo leto te žuželke še ne morejo polegati, saj njihov razvoj pod vodo traja nekaj let, poleg tega pa je to pozna vrsta, ki se pojavi od julija do pozne jeseni, ko bomo posamezne lahko opazovali skoraj do prve slane. V naši domači mlaki se v sezoni preobrazi tudi 30 modrozelenih dev na dan, kar nam nudi enkratno predstavo. Vsekakor gre šteti v velik plus ljudem, ki so lastniki nove mlake na vrtu in so opazili ter celo fotografirali preobrazbo. Torej so dovzetni za sporočila iz narave. Primerek, ki se je preobrazil v tej mlaki, je nedvomno prišel vanjo po naključju - z nasaditvami. Verjetno se je v substratu v sadilni košari nahajala nimfa, ki je preobrazbo uprizorila na njihovem vrtu. Čestitke!"


Poleg prvega rojstva se je zgodilo še drugo. In to kar na steni ...




Ni komentarjev: