četrtek, 18. december 2008

Veliko zdravja ...

Kot leto za letom - prejemamo in pošiljamo praznične voščilnice - z vedno enakimi osnovnimi željami.
Naredimo v trojčku - zdravje, sreča, veselje - tudi sami dovolj za tisto prvo?
V naši družini smo v letu, ki se izteka, uvedli kar nekaj sprememb, seveda z upanjem, da bomo zato kaj bolj zdravi.
Zadnje se nanaša na osnovno živilo. Dokler so bili otroci doma, je bila poraba mleka izjemna, saj so zjutraj in zvečer želeli rdeči riž, ovseno, ajdovo kašo, kosmiče, polento, žgance ... Vse to sem kuhala v mleku, ki mi je prišlo pod roke. Vedno smo imeli na zalogi tudi paket alpskega mleka.
No, pred kratkim sem naredila rez. Vračamo se v čase, ko sem bila otrok in smo uporabljali sveže pomovženo mleko. To žal ni mogoče, a začeli smo kupovati NEhomogenizirano mleko.
Sedaj sem v fazi iskanja mlečnih izdelkov, narejenih iz takega mleka. V naši okolici sem našla le kefir. Mi lahko pomagate? V kateri trgovini na Gorenjskem lahko dobimo jogurt in skuto, narejeno iz nehomogeniziranega mleka?

Sicer pa - za zajtrk se še vedno nisem naveličala kašic. Danes sem zmiksala banano, namočene sončnice in lan ter kalčke ajde in amaranta. Dodala sem še rozine. Barva mešanice je bila čudna, zato sem po vrhu naribala čokolado. Ja, tudi ta je drugačna kot včasih. Tista dobra stara rumena jedilna čokolada Gorenjka ima 45% kakavovih delcev, danes uporabljamo bolj "koncentrirane" - s 85% kakava.

Pred časom za klamatske alge, ki jih danes uživava z Rajetom, sploh nismo vedeli ...
Iz leta v leto se bolj zavedamo pomena našega ZDRAVJA.
In zato - tista izrečena želja v voščilnicah niti slučajno ni le fraza!

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

KAJ NIMATE NOBENEGA KMETA V OKOLICI?
PA DA SEVEDA NE UPORABLJA SILAŽE ZA KRMO???
LP MIA
AJA, JOGURT SE DELA DOMA, NAJBOLJ ENOSTAVNA STVAR.

Anonimni pravi ...

Včasih smo mleko kupovali pri sosedi, pa nima več krav.
Saj kislo mleko "po sili razmer" naredim sama, saj nehomogeniziranemu mleku v steklenici hitro poteče rok uporabe. A ima seveda drugačen okus kot jogurt.

ema pravi ...

Kmetija Jagodic - Pavlin, Poličarjeva kmetija
Polica 1, 4202 Naklo

zadnjič sem vzela skuto, mladi sir,sir z zelišči ...men je bilo vse dobr. gospa iz kmetije je bila kmetica leta 2008
lp ema :)

Anonimni pravi ...

Pozdravljena Ruth!

Že nekaj mesecev vsako jutro, ko pridem v službo, najprej preberem tvoj blog. Navdušena sem. Rada imam ljudi, ki tako pozitivno gledajo na življenje in toliko naredijo za to, da so zdravi in v formi. Odkar te berem, tudi sama več hodim, bolj pogumno grem malo višje kot do sedaj, si mi prav za zgled in inspiracijo...

Ko sem hčerki rekla, da mora nujno pogledati to stran je rekla "NORI SO!- VSI PO VRSTI!" /v pozitivnem smislu/. Res ste enkratna družina, tako vidva, kot tudi otroci, stari starši, pa Mateja z njeno zdravo kuhinjo...

No, pišem pa zaradi mleka in jogurta. Tudi pri nas poskušamo jesti čimbolj zdravo - v glavnem kupujem ekološko pridelano hrano.
Mleko kupujem kar pri kmetu in sama delam kislo mleko ter skuto.
Sem iz Koroške Bele pri Jesenicah in pri nas dobim mlečne izdelke iz ekološke pridelave samo v SPARU, tam imajo jogurte, skuto, maslo, sladko in kislo smetano... mislim, da so jogurti iz pasteriziranega mleka. Tudi v biotehniški šoli v Strahinju pri Kranju imajo svoje posestvo, prodajalno in tržnico, kjer prodajajo jogurte in skuto iz ekološke pridelave, ampak žal iz homogeniziranega mleka.

Sicer pa jaz kupim mlečne izdelke tudi na triglavski tržnici na Bledu, ki pa je le vsako tretjo soboto v mesecu pri stavbi Triglavskega narodnega parka. Tam sem spoznala g. Ireno Vrhunc, ki ima ekološko kmetijo in sama izdeluje tudi jogurte; tako navadne kot sadne.

Njen naslov je:
IRENA VRHUNC
Podblica 12
Zgornja Besnica

Mobi: 051 262 579

Upam, da ti bodo te informacije kaj v pomoč.

Lep dan!

Lili

Anonimni pravi ...

Že dolgo časa pregledujem mlečne izdelke, če so izdelani iz nehomogeniziranega mleka. Ponavadi jih kupim kar pri najboljšem sosedu, ker je ravno na poti proti domu. Jogurt Ego je iz takega mleka, pa mislim, da tudi navadni jogurt Ljubljanskih mlekarn. Sicer pa takšno mleko ponavadi dobavljajo v trgovine ob določenih dnevih (pri nas ob torkih in petkih), ampak ga ljudje kar hitro pokupijo. Zadnjih nekaj mesecev je na voljo prav v vseh večjih trgovinah, če pa se dogovorite v vaši trgovini, ga bodo pa po vsej verjetnosti tudi začeli dobavljat.
Z mlekom od kmetov je pa včasih križ - nekateri vanj dodajajo vodo, drugi krmijo krave z vsem mogočim - to se zelo hitro ugotovi s preprostim preizkusom - mleko dajte kisat za kislo mleko, in razlika bo očitna.
Če boste poleti kdaj na Pokljuki, se da v naselju Goreljek dobiti prav dobro mleko (pa kislo mleko, sir in skuto tudi). No, da o kakšni planšariji niti ne govorim.

Vso srečo vam želim, lepe praznike in veliko lepega v teh zadnjih dneh starega leta! Meni ste polepšali marsikateri dan s svojimi fotoreportažami, še posebej zato, ker sama med delovnim časom ne morem tja, med meni tako omiljene hribe. Vse dobro!