ponedeljek, 5. oktober 2009

Bodeča bučka - čajota

Zadnjič sem slikala bele čajote pri mami Slavki. Kakšen dan zatem me je poklical Andrej iz Laškega, ki si jih neizmerno želi.

No, pa sem ga poprosila naj mi piše in pošlje slike zelenih čajot. Takole pravi:

Kot sva se dogovorila, vam v prilogi pošiljam fotografije vnukov, ki se mastijo s surovimi krhlji buč in ženo, ki jim pojedino pripravlja. Sadike sem to pomlad kupil v vaši vrtnariji in so mi vse tri kar lepo uspele.

Rad bi povedal, da so čajote izjemnega okusa, idealne za pripravo omak, ker imamo dokaj nevtralen okus, najraje pa imamo pohane.

Predvidevam, da bom iz vseh treh čajot dobil približno 140 plodov in jih bom seveda gojil tudi v prihodnje. Zelo rad pa bi imel čajote bele barve in take brez bodic in bi vas prosil, če mi pri tem pomagate.

Sadike belih čajot bomo Andreju in njegovi družini preskrbeli.
Za gladke čajote pa bom poprosila vas, dragi bralci. Jih je komu uspelo pridelat?
Sporočite!

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Še bele čajote so dokaj redke, o gladkih pa mislim, da bomo le še kar sanjali. Žal.

Anonimni pravi ...

Prav zanima me, če je že kdo vzgojil gladko čajoto pri nas v Sloveniji. Jaz sem pred nekaj leti prinesla plod gladke temnozelene čajote iz Mehike pa spomladi ni odgnala. Tudi z gladkima čajotama, prinešenima z Madeire nisem uspela,obe -svetlo in temnozelena sta sicer zrasli do 1 m ,nato pa ju je napadel virus in sta zakrknili. Če bi še kdaj lahko dobila tak plod, bi poskusila z vzgojo v rastlinjaku.

Green world pravi ...

Spomladi sem bil pri vas in videl rumeno čajoto, ki je bila na testiranju. Šele danes sem videl tale članek in kot obljubljeno tudi jaz poročam o uspehu. Zaradi podaljšane zime (prva slana v Kopru je bila 19.12.) je bil pridelek gladkih čajot obilen. Imam jih še veliko, sicer ta večje sem že vse razdal po forumih in pa pojedel, je pa ostalo še ogromno srednje velikosti.
Tu je še ena povezava, kamor sem prilepil fotografije:
http://rastline.mojforum.si/rastline-about1035-100.html

p.s: moje uporabniško ime je jan24

Če vas zanima menjava, me kontaktirajte na:

jan.vatovec@gmail.com