ponedeljek, 14. marec 2011

Vrtnarjenje v Knjižnici Sevnica

Prav zanimivo, zadnja leta največkrat predavam po knjižnicah. Ta teden bom šla v Mirno in Podpeč. Čudovite prostore, namenjene druženju in enkratne organizatorje ter obiskovalce, pa imajo v Sevnici in Šmarju pri Jelšah - vem, iz prve roke :)
Tale zapis sem našla na spletu ...

V sredo, 9. marca 2011, nas je v Knjižnici Sevnica obiskala strastna poznavalka hortikulture - Ruth Podgornik Reš. Gre za osebo, ki se že vrsto let ukvarja z vrtnarstvom v skorajda vseh njegovih pojavnih oblikah, resnično predanost pa ima do raznoraznega cvetja ter ostalih bilk, ki lahko osvežijo poglede ter ostale čute.
Poleg tega pa je tako doma kot tudi v tujini izdala kar nekaj priročnikov o gojenju in skrbi za rastline. Zato smo jo povabili, da nam v prebujajoči pomladi ponudi nekaj izhodišč za soočanje s pomladno naravo ter poletnimi metodami krašenja in bogatenja vrtov. Več kot 70 ljudi, tudi moški so bili poleg, je skorajda dve uri in pol poslušalo zgodbe o teh in onih vrstah lončnic, začimb in ostalih lepot narave, ki jih lahko s primerno nego občudujemo tudi doma. V govorno izredno slikovitem delu se je Ruth sprehodila po svojih osebnih izkušnjah, jih oplemenitila še z izkušnjami, ki jih je imela na terenu, opazujoč različne vrtove, poleg dodala še kakšno osebno zgodbo ter izjemno predanim slušateljem predstavila svet rastlin iz resnično doživetvene perspektive.
Izredno zgovorna, polna izkušenj in vrtnarske  "kilometrine" je v drugi polovici druženja na primerih določenih slik predstavila možnosti bogatitve, ozdravitve ter krasitve vrtov, pri čemer velja poudariti, da se moramo za določene vrste rastlin tehtno odločiti in jih tudi poznati, saj lahko v nasprotnem iz leta v leto gojimo "bolne" rastline, ki ne cvetijo. In ravno iz tega naslova se je našlo tudi s strani sodelujočih na tem predavanju kar nekaj vprašanj, na večino katerih je Ruth imela odgovore.
Z njimi je radovednežem in ljubiteljem rastlin dodatno osvetlila poglede na vrtnarjenje, hkrati pa dala vedeti, da skorajda ni nemogočih rastlinskih kombinacij na naših vrtovih - le radoveden je treba biti. Na koncu je razdelila še nekaj primerov raznorodnih rastlin, ki jih je imela s seboj na predstavitvi, udeleženci pa so zagotovo poleg rastlin domov odnesli še zvrhan kup dodatnega znanja. Izjemen uvod v pomlad torej, ki nam bo zopet postregla z lepotami prebujajoče narave.

Matija Drobne

Ni komentarjev: