sobota, 4. oktober 2008

Vabilo na naslednje predavanje

Tokrat objavljam članek, ki sem ga napisala 17. junija, pa žal ni ugledal luč sveta ...

Opravičujem se zaradi velikosti črk - nad blogerjem sem obupala - pri prenosu besedila ima čudne navade :)


Rastline jutrišnjega dne


Po londonski gala razstavi, imenovani Chelsea Flower Show, ki je bila predvsem paša za oči, smo se vrtnarji v dneh od 11. do 15. junija, zbrali na dogodkih Euro Trials in Flower Trials.

Še pred dobrim desetletjem smo se z novostmi za novo sezono prvič srečali na sejmu IPM v Essnu, ki se tradicionalno odvija konec januarja, torej tik pred pomladansko sezono. Nato so večje semenarske hiše, ki imajo sedeže na Nizozemskem, po ameriškem vzoru pričele organizirati t.i. Pack Trials. Firme, kot so Ernest Benary, PanAmericanSeeds, Syngenta Seeds, Takii Europe ter številne druge, so letos organizirale dneve odprtih vrta od 21. do 25. aprila. V glavni sezoni se vrtnarji težko odpravimo zdoma, zato smo najnovejši junijski termin sprejeli z odprtimi rokami. Aprila so tako v ospredju sejančki, dva meseca kasneje pa se dogodek razširi tudi na vse pomembnejše sezonske rastline, razmnožene s potaknjenci. Flower Trials je bil sprva sinonim za predstavitev najnovejših žlahtniteljskih dosežkov, v zadnjem času pa je to tudi prvo srečanje s trendi, ki jih lahko pričakujemo v novi sezoni.

Na Flower Trials se moramo odpraviti na Nizozemsko. K sreči je večina firm skoncentrirana okrog Aalsmera, ki je poznan kot vrtnarsko središče z največjo borzo. Pobudo za Euro Trials je pred dvema letoma podala strokovna skupina Jungpflanzen nemškega centralnega vrtnarskega združenja. Tako se evropski vrtnarji, ki gojimo sezonske rastline, zberemo na devetih različnih lokacijah v Nemčiji. To je povsem drugačno srečanje kot na klasični razstavi, saj številne rastline lahko občudujemo tudi v zasaditvah na prostem.


Euro Trials je najnovejše vrtnarsko srečanje, letos se odvija drugič.

Že večkrat sem obiskala poskusne površine firme Kientzler v Gensingenu ter firme Bruno Nebelung v Münstru. Prvič pa sem se odpravila v Südlohn k firmi Westflowers. Obisk vsem toplo priporočam, saj so vrtovi, ki jih oskrbujejo družinski člani družine Westhoff, res izjemni. Njihovi vrtnarski začetki segajo v leto 1958, ko so v toplih gredah gojili zelenjavo. Iz leta v leto so površine steklenjakov povečevali, danes so za obiskovalčevo oko dosegle nepregledne razsežnosti. Njihovi žlahtniteljski začetki segajo v leto 1993, ko so predstavili prvo vegetativno razmnoženo lobelijo, imenovano 'Azuro'. Danes so zelo uspešni na področju žlahtnjenja milijonskih zvončkov, nemezij, visečih petunij in plamenk, verben, bakop in skevol.
Organizatorji ne poskrbijo le za predstavitev novosti, temveč tudi za izjemno vzdušje.

Pri firmi Bruno Nebelung skrbijo, da bodo naše zasaditve tudi v prihodnje tako okusne kot barvite.


Blitva, jagoda, meta in artičoka v kombinaciji s strukturnimi rastlinami in sezonskimi cvetlicami.

Na Nizozemskem sem obiskala pet firm, pri katerih mlade rastline tudi naročam. Čeprav je firma Dümmen specializirana za žlahtnjenje pelargonij, božičnih zvezd, novogvinejskih vodenk, dimorfotek, petunij, milijonskih zvončkov in verben, je bil njihov razstavni šotor izrazito pisan. Za to so poskrbele zasaditve, zbrane pod blagovno znamko Confetti garden. Barvno skladne kombinacije sestavljajo petunija, milijonski zvončki in verbena. Sorte so izbrane tako, da ne preraščajo druga druge. Takoj sem opazila novo bršljanko, imenovano 'Ville de Rheinberg Brilliant'. Sortiment visečih pelargonij z enojimi cvetovi se že vrsto let ni spremenil, tako da bo sorta z enojnimi belimi cvetovi, ki so vijoličasto obrobljeni, pri nas zagotovo zelo iskana. Firma ima matičnjake v Etiopiji, mlade rastline pod blagovno znamko Red Fox pa ukoreninjajo v Nemčiji.


Firma Moerheim New Plant praznuje 120-letnico delovanja. Sprva so se ukvarjali s trženjem sadik vrtnic francoske firme Meilland, leta 1989 se je začelo sodelovanje z japonskimi žlahtniteljski. Takrat so pri firmi Suntory predstavili prvo surfinijo. Sorta 'Revolution' je prav z njihovo pomočjo hitro našla pot do evropskih ljubiteljev sezonskih rastlin. Sortiment se z leti menja, a danes je na seznamu kar 68 različnih surfinij, ki so razdeljene v sedem serij. Najobsežnejša se imenuje Classic. Nato sledi serija Compact, ki združuje sorte krajše rasti, Repens plazeče, Patio kompaktne. Skupina Baby surfinij ima majhne, Double pa polnjene cvetove. Najnovejšo serijo, ki se imenuje Table, so predstavili leta 2007. Odlikuje jo kompaktna rast ter množica drobnih cvetov. Trem sortam so se lani pridružile štiri; njihova imena - 'Dark Red', 'Salmon Red, 'Yellow' in 'White' pa nakazujejo barvo. Vse sorte zacvetijo zelo zgodaj in so izjemno trpežne.
Za leto 2009 se napoveduje šest novosti - 'Double Blue Star', 'Dark Violet', 'Perfume Blue', 'Giant Blue Eye', 'Table Amethyst Eye' in 'Giant Picotee Purple'. Zanimivo, prav vse imajo modre ali vijoličaste cvetove.

Nova surfinija 'Perfume Blue' omamno dehti, očitno pa tudi bujno raste.

Že poznate viseče mačehe, imenovane Friolina? Takole so vabile na razstavnem prostoru firme Moerheim.

Verjetno vas zanima, kaj se prihodnjo pomlad dogajalo okrog pri nas vse bolj priljubljene dipladenije. Verjetno jo poznate pod blagovno znamko Sundeville, ki se pri nas uveljavlja že od leta 2003. Prihajajo tri novosti - 'Giant Red', 'Red with Stripse' in 'Pretty Rose'. Tudi pri sundevilah so sorte razdelili v serije, imenovane Classic, Cosmos in Pretty.

Napoveduje se prva sundevilla s pisanim cvetom!


Razstavni prostor firme Ball me je osupnil na prvi pogled. Na preprostih stojalih, narejenih iz lesenih desk, so bile rastline razporejene izjemno domiselno. Prevzele so me kombinacije sezonskih cvetočih rastlin z okrasnimi travami in barvitimi strukturnimi rastlinami. Korenine firme segajo v leto 1905, ko je George J. Ball na ameriških tleh začel z vrtnarjenjem. Več kot stoletje je ime Ball povezano s semenarstvom, založništvom in v zadnjem času tudi s proizvodnjo mladih sadik. V njihovem gnezdu je zrasla tudi danes tako priljubljena begonija 'Dragon Wings'.

Med več kot stotimi novostmi firme Ball žarita tudi bolivijski begoniji 'Romance' in 'Elegance' iz serije Million Kisses.


Nova kopriva 'Chocolate Mint', razmnožena s semenom, lepo dopolnjuje že uveljavljeno serijo, imenovano Fantastic Foliage.

Letos smo pri nas že okusili nenavadne vodenke iz serije Fusion. Spomladi lahko pričakujemo tudi pisanolistno novost, imenovano 'Peach Frost'.


V rastlinjakih firme Westflowers so svoje novosti predstavili tudi strokovnjaki iz Dresdna. Elsner pac Jungpflanzen je firma s častitljivo tradicijo, saj pelargonije žlahtnijo že več kot sedem desetletij. V bogatem sortimentu je na razstavi največ pozornosti požela pokončna pelargonija 'First Yellow'. Nič čudnega, saj je to prva sorta z rumenimi cvetovi na svetu.

Sedaj pa vprašanje za vas - kako ste bili to sezono zadovoljni z anigozanti - kengurujevimi tacami?

Pa še ena poslovilna - holandski nočni utrinek ...


Ni komentarjev: