sobota, 25. julij 2009

Dogodek dneva

Letos je pri nas v Podvinu leto gosenic. Čisto do konca so obdelale mogočno vrbo, ki je sedaj brez listov. In kaj male zelene požrešnice počnejo z rožami!!! Vsak dan pometam na balkonu njihove iztrebke, saj vse noči goltajo liste visečih petunij, ki rastejo v obešankah. Zdesetkale so rodohiton, ki visi iz zgornjega balkona ...
To je rezultat ekološkega ravnanja, saj ne škropimo proti škodljivcem.

No, res pravo veselje pa so mi delale gosenice lastovičarjev, ki so si za gostiteljice izbrale lučnike.
Pisane krasotice sem lahko dolgo občudovala, ni jih motila niti vročina, prehranjevale so se 24 ur na dan. Dokler niso izginile, kar čez noč. In to vse naenkrat.

Danes popoldne pa sem presenečena na rožah opazila prvega metulja! Srečna sem!!!
Lastovičar je namreč zame od nekdaj metulj nad metulji.

Zanimivo, da si je lastovičar za prvi obisk izbral ravno pelargonijo. Na balkonu ima namreč na razpolago kopico rastlin, ki po tradiciji privabljajo metulje - na primer lantano, grmasto baziliko, grobelnik ...

3 komentarji:

tamara pravi ...

Kako lepo!
Pri nas (na Goriškem) zaenkrat še ni opaziti "živih" sovražnikov, le zeleni deli nekaterh rožic pa so kar porumeneli; preveč dežja.
Pa še to: včarajšnja (tudi iz prejšnje sobote) oddaja Na vrtu nas je zopet razveselila z Ruthinimi nasveti. Ja, pa Dik je čudovito poziral- faca.
lp

Anonimni pravi ...

Tudi na našem balkonu je bil ta teden na obisku lastovičar in najbolj so mu dišale rdeče bršljinke. Tudi zame je to najlepši metulj.
LP Andreja

Anonimni pravi ...

Tudi pri nas še nimamo gosenic, so se pa prav lepo namnožile uši :)

Rok