ponedeljek, 11. januar 2010

Kamutov kruh

V soboto sem si vzela čas in na prošnjo bralke bloga poslikala postopek priprave kruha.
Pogrejem informirano vodo in vedno v isto skodelico nadrobim polovico kocke kvasa ali pa vsujem vrečko kvasa v prahu. Dodam žličko frukoze in moke.

Seme kamuta dobro pregrejem ...

Ugotovila sem, da potem pri mletju ni težav. 600 gramov moke nastane v šestih minutah.

Všeč mi je pobarvan kruh, zato zmeljem še malo rdeče koruze.

Moki zmešam ...

Pogrejem 3 dl vode in dodam žlico himalajske soli.

Najprej moki prilijem kvasec, čez nekaj trenutkov še posoljeno vodo. Stroj gnete 3 minute.

Počakam, da testo vzhaja - enkrat ...

po drugem vzhajanju dosujem mešanico semena - lan, sezam, sončnice, bučne pečke.

Namastim pekač in ga potresem s koruzno moko.

Testo še enkrat vzhaja. V tem času ogrejem pečico, v kateri imam na dnu posodo z vodo.

15 minut na 220 stopinj in 35 minut na 175, pa je dišeči kruhek pečen :)
Enkrat je visok in kratek, drugič nizek in dolg (na sliki) - odvisno od izbranega modela.

Prilagam še fotko čisto svežega ponedeljkovega kruhca.
Upam, da vas je dosegla njegova toplota in omamen vonj ...

9 komentarjev:

VANJA pravi ...

Mmmm, dobro izgleda! Praviš, da imaš v pečici posodo z vodo. Zanimivo, tudi jaz tako pečem kruh. Posodo z vodo pustim ves čas peke v pečici - deluje kot neke vrste parna pečica. Pa ti? Ali jo tudi pustiš v pečici do konca peke?
Fajn peči še dalje!!

Ruth Podgornik Reš pravi ...

Pri nas je posoda z vodo stalno v pečici :)

Anonimni pravi ...

Hvala za recept. Se bom morala enkrat lotit peke. Sicer pa mi je vaš blog všeč, ker na zanimiv način kažete, da je zdrav način življenja (od gibanja do prehrane) lahko tudi užitek. Kar tako naprej :)

Lp!

Alenka pravi ...

Zdaj si mi pa naredila lušte. Obožujem kruh.
Zanima pa me kakšen mlinček uporabljaš.
Lp!

Pika pravi ...

Pravkar jem tale tvoj kruh.
Je kar dober, mati.
Samo nekam nizek je?! Sej veš, manjši pekač :)
Diši, diši vse do sem daleč.

Ruth Podgornik Reš pravi ...

Obljubim, draga hči, drugič zate naredim višjega!
Vidiš, zakaj si mi pa kupila takooo velik pekač :)

magda pravi ...

tudi jaz rada pečem kruh, sedaj ko sem upokojena je zato čas in mi je v veliko veselje.
Testo mesim kar z rokami(ne maram preveč strojev v kuhinji) zanima me koliko časa pustite hajati testo, lep pozdrav

Anonimni pravi ...

Kaj pa je to informirana voda?

Ruth Podgornik Reš pravi ...

To je voda iz informiranega vrča, preberite vse o tem na spletu
http://www.aurea-kozmetika.si/darila/vrc-za-dobro-vodo
pozdrav!