petek, 23. december 2011

"Potica" za vsak dan

Ne vem sicer kdaj, če sploh, se bom od mame Slavke naučila veščin praznične peke. Njene potice se vsi domači veselimo, saj vemo da bo dobra, tako kot vedno. 
Zadnjič me je bralka bloga prosila, naj povem recept za pirin kruh. Pa sem postopek vzorno poslikala.
Na zgornji sliki je večina sestavin.

Medtem, ko začnem z mlinarskimi deli, v polovico skodelico nalijem toplo vodo, dodam suh kvas, malo medu in moke.
V moko spremenim piro (iz enega kozarca) ter nekaj žlic neoliščenega prosa. Mešanici dodam en deciliter amarantovih kokic.

 Moko premešam in dodam vzhajan kvasec.

Nato pogrejem dobre 3 dl sirotke (vsebina oranžno-rumene skodelice). Vmešam eno veliko merico soli.

Včasih mi uspe naredit pravo testo, tokrat je bilo premokro, pa sem dodala skodelico moke, narejene iz rdečega riža. Stroj gnete 3 minute.

Ko testo vzhaja drugič, primešam prbl. 1 dl semen (lan, neoluščen in črni sezam, sončnice, bučne pečke).


Testo stresem v pekač, ki ga prej dobro premažem z maslom. Posujem s sončnicami ter dam na toplo vzhajat - običajno na klop, ki jo od spodaj greje radiator.

Naša pečica se je enkrat pokvarila, ne obvlada več ventilatorksega pečenja, a kruh kljub temu uspe. Medtem, ko testo zadnjič vzhaja, pečico ogrejem na 220 stopinj. Preverim, če je v pladnju, ki je na dnu pečice, dovolj vode. Vzhajano testo gre na vroče za 15 minut, nato temperaturo zmanjšam na 175 stopinj in uro naravnam na 35 minut. 
Ooo, kako v hiši zadiši!!!!!!!
 
Pirin kruh ni moj najljubši, a če dam na rezine kaj dobrega, sploh ni slab :)


1 komentar:

Anonimni pravi ...

Tole z mletjem izgleda tako fino. Sama imam sicer ročni mlin na kamne, a imam žal strašne težave zaradi moke, ki se pri mletju dvigne v zrak, in sem morala začasno to opustiti.