ponedeljek, 3. avgust 2009

Bučna revolucija

Včeraj je bil dan za Nedelo. Povem vam, od srca sem se nasmejala ob branju Romaninih zapiskov iz njive.
Jaz, "tista vrtnarica, ki o bučkah res ogroooomno ve", sem imela nedeljo posvečeno ravno bučkam. Draga Romana, kako bi ti jih odstopila!!! Škoda, da si na počitnicah!

Zmanjkalo mi je namreč začimb za vlaganje, tako sem lahko napolnila samo 11 kozarcev. Ostalo goro bučk sem zapakirala v vrečke in nesla v skrinjo.

No, zadnjič je pri obiranju atu Jaku prišla na pomoč njegova sestra. Rezultat vidite na sliki. Teta je namreč pridno obirala tudi muškatne buče!!!

Sedaj pa odgovarjam Uli, ki so jo bučke očitno tudi začarale. Pravi takole:

Ker sem čisto frišna na vrtu in v kuhinji, imam nekaj vprašanj. Koliko časa morajo buče stati, preden jih lahko odprem?
Vsaj dva tedna.

Vlagam sproti, kar poberem, zato bi tudi jaz pripravila tekočino na zalogo. Ali tekočino ponovno pogrejete/zavrete, preden jo prelijete čez buče v kozarčke? Ali buče prej blanširate v tekočini za vlaganje?
Delam tako, da bučke očistim, temeljito operem in zložim v kozarce, kjer so začimbe. Prelijem jih s hladno tekočino, kozarce zaprem in dam v pasterizator.

Živim daleč od svojega vrta, zato včasih nekaj buč zraste bolj, kot sem videla pri vas. Buče s premerom cca. 7 cm sem narezala na koščke in jih po enakem postopku vložila. Kako priporočate uporabo tako velikih patišonk?
Večje patišonke narežemo in vložimo, lahko jih spečemo na ponvi, nadevamo ... ali pa stisnemo in naredimo sok. Sedaj, ko so ugodne razmere za rast, bučke obiramo vsak drugi dan!

2 komentarja:

Ula pravi ...

Najlepša hvala za odgovore, Ruth!! Danes po službi pa spet veselo na vrt ;)

Unknown pravi ...

Gospa Ruth zanima me ali so prav vse okrasne buče jedilne ali katere vrste niso za jest.

Hvala za odgovor in srečno.

Vlasta