sreda, 2. junij 2010

Nove gostiteljske rastline PSTVd

Ja, vrtnarji smo že nekaj let doživeli, da so pozimi strokovnjaki vzeli vzorce plezave krompirjevke. Ob morebitnem pozitivnem testu na viroid so prišli uničit rastline. Pri tem smo se jezili, a verjetno se je redko kdo zavedal razsežnosti problema.
Potato spindle tuber viroid - PSTVd, ki povzroča bolezen vretenatost krompirjevih gomoljev, je zelo resna stvar, saj ogroža tudi ostale rastline.
Za Mojco Marn iz Kmetijskega inštituta, ki pripravlja članek na to temo, sem poiskala slike gostiteljskih okrasnih rastlin.
Takole pravi:

Razen paradižnika in krompirja so našli okužbe s PSTVd tudi na pepinu, papriki in avokadu, leta 2006 pa so na Nizozemskem odkrili nove gostiteljske rastline PSTVd in sicer več vrst angelskih trobent (Brugmansia sp.) in krompirjevko (Solanum jasminoides). V letih, ki so sledila, so o okužbah s PSTVd na novih okrasnih gostiteljskih poročali še drugi raziskovalci in sicer na »rantonetijevi krompirjevki« (S. rantonnetti), petunijah oz. surfinijah (Petunia x hybrida), Streptosolen jamesonii in na perujskem volčjem jabolku (Physalis peruviana). Okužene okrasne rastline ne kažejo nobenih znakov okužbe, torej so po videzu popolnoma enake zdravim rastlinam, zato okužbo lahko odkrijemo le z laboratorijskim testiranjem.


Kriza, kajne!
Ko bo članek objavljen, bom Mojco prosila za link.

Ni komentarjev: