sreda, 23. julij 2008

Streptokarp

Malce pozno, a nikoli prepozno, kajne draga Barbara.

Tole je o rožici, ki vas navdušuje, zapisano v knjigi Sto sezonskih rastlin.

Gesnerjevke Gesneriaceae so velika družina, ki vključuje predvsem tropska zelišča in grme. Med njimi najdemo številne okrasne rastline, kot so na primer gloksinije in afriške vijolice. Rastejo v v goratih predelih tropske Afrike, kjer se temperatura redko spusti pod 20 °C in pade 1.000 mm dežja.

Rod Streptocarpus združuje 132 vrst. Poznamo dve skupini - Streptocarpus in Sterptocarpella, ki se razlikujeta po številu kromosomov. V prvo skupino sodijo hibridne sorte streptokarpov z listi v obliki rozete in velikimi zvončastimi cvetovi. Tudi pri nas so to dobro poznane sobne lončnice, imenovane sučnik.

Kot sezonsko rastlino gojimo le eno vrsto, kljub temu, da so na raziskovalnih inštitutih preizkusili številne predstavnice skupine Streptocarpella. Najbolje se je izkazala vrsta Streptocarpus saxorum. V tanzanijskem gorovju Usumbara in Uluguru, na nadmorski višini 600 do 1800 m nadmorske višine, je to vednozelena trajnica s spodaj olesenelimi stebli in majhnimi, vretenčasto nameščenimi listi. Rastlina ima izrazit sukulenten značaj, listi so močno dlakavimi in zato prenesejo pripekajoče sonce ter občasno sušo. Na dolgih tankih cvetnih steblih se v klobčastih skupinah vse poletje odpirajo svetlo vijoličasti cvetovi. Ti so zelo trpežni, šele po dveh tednih cvetenja sledi razvoj spiralno zavitih plodov.

Streptokarp v literaturi imenujejo tudi neprava afriška vijolica. Nič čudnega, saj se z usambarsko vijolico Saint paulia divje razraščata v istem okolju.

Mesto sajenja

To je idealna rastlina za viseče košare. Uspeva tudi na senčnih mestih, a na soncu bolj bogato cveti. Dolgotrajno deževje cvetove poškoduje, zato mu namenimo lege, zaščitene pred padavinami.

Spomladi ne hitimo s sajenjem in prenašanjem rastlin na prosto, saj ne prenesejo temperatur pod 10 °C.

Oskrba

Težko najdemo bolj trpežno sezonsko rastlino. Tudi v najhujši vročini lahko nanjo večkrat brez škode pozabimo. Priporočljivo je redno odstranjevanje odcvetelih cvetov, saj s tem preprečimo razvoj plodov. Streptokarp nima bolezni in škodljivcev.

Zanimivost

V pomladanskem času na listih pogosto opazimo rumene madeže. Rastlina se tako odzove na nizke temperature in na zalivanje po listih z mrzlo vodo. Ko se temperatura dvigne, te težave izginejo.

Stare rastline v jeseni pravočasno pospravimo v stanovanje, kjer na svetli okenski polici cvetijo tudi pozimi.

Še dodatek - razmnožuje se zlahka, s čisto majhnimi potaknjenci ...

Pa še naprej veliko veselja!

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Streptokarpi so nasploh čudovite rožice. Imam kar nekaj vrst sobnih, letos pa sem nabavila še takšnega (na sliki) zunanjega. Imam svetlo in temno modrega. Na kakšno naj ga postavim, mi je prodajalka prijazno svetovala. Točno tako, kot sem prebrala tukaj. Kako pa se te cvetlice razmnožujejo s cvetjem?

Ana pravi ...

kdo bi mi odstopil kak vršiček prosim