torek, 20. januar 2009

Kri

Kot sem dejala zadnjič, počutim se močna, za gore premikat.
Tečem hitro, z lahkoto, pa me je zanimalo, kakšno je stanje tekočine, ki se mi pretaka po žilah.
Žal, kot vedno - enaka zgodba.
Biokemijske preiskave krvi so pokazale, da imam železa 3,9 μmol/L (priporočljivo 7,2, do 26,9).
Začuda je tokrat vrednost feritina 25,4 μg/L (4,5, do 170).
Kronično prenizek holesterol se mi je k sreči popravil, pozna se, da uživam dovolj maščobe :)

Povejte, imate kakšen dober recept, kako se človek izkoplje iz klopčiča pomanjkanja železa.
Pa prosim ne z Legoferjem in podobnimi arcnijami. No, tudi jetrc ne bi mogla jest ...
Torej, težko čakam na vaš nasvet!

6 komentarjev:

lucii pravi ...

Hej!
Jas mam na žlost tudi probleme z pomanjkanjem železa. Ni fajna zadeva to... Zdravnica mi je napisala neke tablete, tak da jih zdaj jem. Zraven pa še morem paziti na prehrano...malo sladkarij, sok rdeče pese (blek)in solata rdeče pese, suhe slive (čez noč namočene, potem jih zjutraj poješ, zelena solata, kurja jetrca (jih ne jem), ribezov sok, borovnice...v glavnem sadje ki je temno in ima močno barvilo.
Upam da bo kaj pomagalo! Lp

Anonimni pravi ...

Ja, klasika, tudi pri meni. Zdravnica mi je svetovala uživanje zelene solate z limoninim sokom namesto kisa. Torej C vitamin v povezavi z zelenjavo, ker se menda na ta način železo lažje absorbira v telo. Pijem tudi sok rdeče pese in ribezov sok, kadar je, jem suhe slive in marelice (nenamočene), in borovnice, kadar so. Kakšnega drugega recepta pa tudi jaz ne poznam. No, ja, če izvzamem jetrca. :)

Simona pravi ...

Tudi pri zelenjavi se priporoča temno zelena zelenjava.Npr. brokoli, špinača, ohrovt. Pa meso Ruth, malo več mesa, predvsem konjskega.

tamara pravi ...

Jaz bi pa dodala še koprivni čaj - ampak ne pretiravat, ker je tudi zelo močan diuretik.
lp

Anonimni pravi ...

Tudi meni je poznan ta problem. Spoznala sem, da je to bolezen današnjega tempa življenja - vse je ena sam brzina. Tako da sem začela z vajami joge - kjer naj bi se zavedali svojega telesa - za katerega nikoli nimamo dovolj časa. Poskusi tudi ti. Mislim, da si vse ostalo že naredila - zdrava prehrana in kondicija to je zate šala mala.

Anonimni pravi ...

Po porodu so mi svetovali mošt (grozdni) in kaki. Bila je jesen. Deluje pa 100 na uro. Sicer pa ne vem, mogoče bi bilo vseeno kmalu dobro z mojo krvjo, saj sicer nikdar nimam težav.