petek, 5. september 2008

Zeleno zeleni sok

Včeraj sem šla s prijateljico Jano nabirat lucerno. Posejali so jo spomladi, na njivo, z jasnim namenom - za sočenje. Naredila sem le malo soka, ki ga je spil Miha.
Danes sem hitro morala po novo pošiljko in ...


Na spletu sem brala, kako lucerna nekaterim nagaja v sokovniku, saj maši rezila.
Ja, s pravim strojem, ki "deluje polžasto", je sočenje pravo veselje.
Ne bom rekla, da je podobno ob pitju. A če je ena stvar tako koristna, se že da potrpeti, kajne. Meni se zdi okusnejša od zdravila Legofer, ki ga zaradi obupno nizke vrednosti feritina v krvi, uživam že tri tedne.

Z zelenim sokom je nazdravila tudi Pia, ki je prišla iz Ljubljane. In ga hitro poplaknila z oranžnim ...

Naredila sem še breskov sok, pa mešanico korenčka, jabolka, limone ter najbolj okusnega, ki vsebuje tudi rdeči grapefruit.

Tole sem skopirala iz neta - za vse, ki mislite, da je lucerna le izvrstna hrana za domače živali.

Lucerna, nemška detelja
lat. Medicago sativa se prvič omenja približno 500 let pr. Kr. v Iranu. V Evropo (Grčijo) so jo prinesli v osmem stoletju, danes je močno razširjena tudi v ZDA. Znana je po bogati vsebnosti klorofila, vlaknin in mineralnih snovi in je dobila zaradi velike hranilne vrednosti ime »mati naše prehrane«. Vsebuje veliko železa, kalcija, magnezija, fosforja, natrija, kalija, silicija; v njenih listih je osem osnovnih aminokislin.

Pogosto ji pripisujejo naslednje lastnosti: pozitivno deluje pri artritisu, uporabna je kot blago odvajalo, regulira mesečni ciklus, blaži astmo in seneni nahod in dobro vpliva na količino holesterola v krvi. Pomaga pri izločanju strupenih snovi, kot tinktura deluje stimulativno pri pomanjkljivi prehrani in pri veliki izgubi teže zaradi raka ali anoreksije kakor tudi pri prebavnih motnjah, ki so posledica nervoz.

Torej, jutri sledi raziskovanje. Koliko soka na dan, kolikokrat ...
Saj res, imate že kakšne izkušnje s pitjem lucerninega soka?

2 komentarja:

ema pravi ...

bi pila vse sokove razen tega zelenega - pa mislim da ne bi šlo :)

tamara pravi ...

Pri meni je pa tako: pride obdobje, ko pripravljam sokove vsak dan; 1,5 do 2 l; zame in za sina. To so tista obdobja, ko je potrebno splakniti kak kilogram, se pa neverjetno pozna tudi na koži obraza - čudovito gladka in sijoča; jaz namreč skoraja vedno uporabljam poleg sadja vedno tudi kumare. Bi pa poskusila tudi lucerno; saj po grlu vse hitro steče. V priliki: ali jo lahko mešamo ali samo samostojno? Je tako "vodena" kot kumare ali precej manj?
lp