sobota, 14. april 2012

Dehteče in zeliščno

Včeraj je do mene po spletu priletelo vprašanje, če je citronska trava prezimna. Zadnjič pa sem jo celo videla ŽE posajeno v zeliščni vrtiček.
Citronska trava je tropskega značaja in zato zeloooo občutljiva za mraz! Pri nas najbolje uspeva v loncu. Prezimujemo jo v hladni veži in povem vam, da se to res splača narediti, saj postane mogočna šele z leti.
Sicer je pa za letošnjo sezono, ki je doživela topel začetek, značilno hitenje s sajenjem dišavnic in zelišč. Doma želimo imeti vse naenkrat - od peteršilja, majarona, rožmarina do bazilike ...
Sedaj brez škode posadimo žajbelj, sivko, rožmarin, timijane, origano, mete, meliso, lovor, peteršilj, drobnjak, koriander. Občutljivejše užitne dišečke, kot so na primer tudi indijanska meta, ananas salvija, citronka, vse bazilike, majaron, pa šele v maju.

Pia je ponesla na Nizozemsko ljubezen do zelišč :) Tam jih ne goji na balkonu, tako kot doma, marveč na prostorni terasi.

Saj vem, da vsi komaj čakate na trenutek, ko si bomo lahko narezali dehtečih listov in cvetov.

Vauuu, kaj pa je to?
KORIANDER!

 Pesto bazilika - najnajokusnejša in po naravi necvetoča

Cepljena bazilika - ko se spremeni v cvetočo rožico, izgubi svoje okusne čare. Zato ne pozabite na redno obrezovanje, ki preprečuje razvoj popkov.


Ni komentarjev: