torek, 30. junij 2009

Spet v borovnice

Po službi sem šla v gozd. Na meditacijo med borovnice!
Danes sem se jih pošteno najedla. In nekaj tudi nabrala. Predvsem pa uživala v neokrnjeni naravi.
V nočnih urah je nastala marmelada ...

Na kilogram borovnic sem dodala sok dveh limon, 10 g pektina in 200 g temnega trsnega sladkorja.
Ko je mešanica zavrela, sva s Pio kuhali pet minut.

ponedeljek, 29. junij 2009

Rožnatoooo

V četrtek, na praznični dan, ko se je pripravljalo k dežju, sem se oglasila pri Darji.
Kako sem uživala!!!

Tale romantični sprehod sem opravila čisto brez besed, saj res niso potrebne, kajne.
Sem pa Darjo opozorila na gosenice, ki so si privoščile mlade borove poganjke.
Morda se gostija dogaja tudi pri vas!?

nedelja, 28. junij 2009

Antociansko obarvani dnevi

Zadnje čase se moj pogled zaustavi prav na vsaki murvi. Čimprej moram posaditi eno sadiko. In to ne tako, ki je povešave rasti, marveč pravo drevo, kakršne vidim tu na Gorenjskem, čisto v naši bližini.
Tale murva je stara pet let in raste v Zapužah.

V Lešah imajo celo rdečo murvo, ki zaenkrat slabo rodi.

Sicer pa me je zagrabilo tisto prvobitno žensko poslanstvo - nabiralništvo :)
Po dnevih nabiranja jagod v nasadu, sem se, tako kot v otroških letih, s starši podala v gozd. Na borovnice!

Tudi prijateljica Lidija jih ni nabirala že 40 let :)

Pa sem naredila marmelado, nekaj jih je pristalo v skrinji, ena skleda slastnih plodov v piti ...

Ne pozabite!
Tako murve kot borovnice v sadnem svetu izstopajo po vsebnosti železa. Slednje so, če verjamemo Corteseju, odlična protistresna hrana :)
Torej ... hitro v gozd! Poiščite miren kotiček, poraščen z borovničevjem, zleknite se na štor in se napasite "črnic za popolnoma naravno zdravje"!

četrtek, 25. junij 2009

Pia ima počitnice!

A mladi glasbeniki ne počivajo.
Naša saksofonistka kar niza nastope.
V Ljubljani je igrala s šolskim big bandom, v Radovljici z Bid Bangom ...


in v Kranju s svojim triom.

Še mal muzikeeee :)

sreda, 24. junij 2009

Moja prva marmelada

Lani poleti sem na veliko vlagala bučke, letos pa sem prešla še na sladko.
Prvič sem se lotila kuhanja marmelade.
V tem deževnem vremenu sem se podala v nasad med "Baronove jagode". Oooo, kako so slastne!

Mateja me je podučila, kako se stvari streže, skupaj sva šli v Dobro misel po sestavine.
Potem sem delala variacije:
- jagode s pektinom, da je nastala marmelada
- jagode z rabarbaro in limoninim sokom kot redka polivka za v skuto, jogurt ...
- dodala sem bezgove cvetove, pa citronsko meliso
Količino trsnega sladkorja sem zmanjševala, začela sem pri 200 g na 1 kg jagod, pa je bilo čisto presladko.

Kakšen užitek, ko je shranek v kozarčku!!!
Kaj šele, ko je namazan na kruhu iz kamuta ...